Topic: Při startu neotevře databázi

Dobrý den, prosím o radu, co dělám špatně. Stáhl jsem si poslední verzi (ale dělala to i minulá) a i když mám zatrženo, že se při spuštění má otevřít naposled otevřená databáze, nestane se nic a musím to udělat ručně. Díky za radu.

Re: Při startu neotevře databázi

Ak sú program alebo databáza uložené v niektorom z týchto dvoch adresárov (C:\PROGRAM FILES\ alebo C:\USERS\), je vhodné ich presunúť niekam inam (napr. do C:\RQMONEY\). Operačný systém Windows niekedy bráni zápisu do týchto dvoch adresárov (hlavne ak užívateľ nemá práva administrátora).
Je to tento prípad?

No ... teda tu Vaší radu tentokráte považuji za špatný vtip pokud jste to nemyslel přesně naopak než jste napsal.

Veškeré programy naopak ve Windows MAJÍ být uložené v program files a data uživatele MAJÍ být umístěny v profilu uživatele, popř. v nejhorším v Program Files.
Ale říkat uživateli, aby si udělal adresář RQMONEY přímo v rootu disku C:, to bych od programátora opravdu nečekal !

Ať už z důvodu, že nové Windows to běžného uživatele udělat nenechají, tak už proto, že to je prostě prasárna.

Pardon, ale teď se mi coby ajťákovi z takové rady zatmělo před očima.

4 (edited by vlm 2012-08-28 09:47:44)

Program kvôli prenosnosti využíva ini súbor pre zápis svojich nastavení (aj posledne otvorenej databázy), ktorý je umiestnený v adresári spolu s programom. V prípade, že je umiestnený v určitých špeciálnych adresároch tak ako 'ajťák' by ste mohli vedieť, že právo na zápis v týchto umiestneniach majú štandardne iba programy bežiace so zvýšenými oprávneniami, ktoré sú pre rqmoney zbytočné. Ak chcete mať program aj tak v Program Files stačí nastaviť práva pre zápis na jeho adresár aj pre skupinu Users. Doprogramovať uloženie a použitie ini súboru do profilu používateľa nie je vôbec zložité, ale verím že absolútne nepodstatné pokiaľ nie sú hotové užitočnejšie časti programu...

to VLM: četl jsem si vaší odpověď 3x, ale buď nevíte o čem mluvíte, nebo jste prostě jen nepochopil můj příspěvek, protože pak by vaše odpověď byla nesmysl nic neměnící na mé výtce autorovi, která neříká nic o úpravě programu, pouze jsem se hluboce pozastavil nad radou kterou udělil uživateli v dotazu před ním.

No ... teda tu Vaší radu tentokráte považuji za špatný vtip pokud jste to nemyslel přesně naopak než jste napsal.

Myslel som to presne tak, ako som to napísal.
Neraz ma užívateľ osloví s tým, že sa mu neukladajú nastavenia (do INI súboru). Pri ďalšom skúmaní zistíme, že užívateľ rozbalil program priamo na plochu (t. j. C:\USERS\...) alebo do C:\PROGRAM FILES\..., kde takisto kvôli nedostatočným užívateľským právam nemá povolené zapisovať. Je to overené praxou.  O tomto je aj odpoveď užívateľa vlm.

Preto nepovažujem vôbec za "prasárnu" adresár C:\RQMONEY, ak to má užívateľovi pomôcť. Tento adresár som použil len ako príklad, často takémuto užívateľovi odporučím napr. aj D:\RQMONEY. Ale s tou počítačovou zručnosťou niektorých užívateľov je to niekedy veľmi ťažké. Niekedy som rád, že vôbec nájdu disk C. sad

Souhlasím, i jako IT. Pokud Windows díky UAC brání standardní práci se soubory v Program Files, jednoduše ať se složka programu přesune do rootu, případně do vlastní složky v rootu. Vyřeší se tím mnohé a pofidérní UAC, které jen zdržuje a přidaná hodnota je pramalá, přestane otravovat a program si v klidu dovolí otevřít uloženou databázi.

no ... vás bych si tedy vzal do firmy jako IT admina.
To jste se všichni zasekli v době architektury Windows XP, nebo jen nevíte jaké platí postupy s ohledem na architektury Windows Vista a vyšší ?
Protože jinak jsou tu zmínky o UAC apod, naprosto irelevantní a jen to více potvrzuje, že vůbec nemáte ponětí o čem je řeč a ja systém Windows a UAC funguje a kam a jak se mají instalovat programy.

Ano, zasekl jsem se na architektuře WinXP. Samozřejmě userům nechat UAC zapnuté, useři nemají co instalovat, mají pracovat smile Doma si ale UAC vypnu, protože potřebuji pracovat tak, jak chci, což mi UAC nedovoluje A jen mě dotazy otravuje). Namísto UAC používám hlavu a doposud s více než dobrými výsledky wink

Pokud potřebuje user RQMONEY, poprosí někoho s právy, aby to zařídil - a nastaví se potřebná práva pro danou složku/složky/soubory. A UAC má stále co dohánět, co se týče poměru "uživatelská přívětivost k BFU vs kvalitní ochrana".