1 (edited by Petr M. 2013-11-14 17:02:36)

Topic: Archivní - aktivní účet

Zdravím,
mám dotaz k účtům.

Rád bych trochu rozvířil debatu, zda je, nebo není správné, že transakce účtu, který označím jako archivní se skryjí ze seznamu transakcí.

Plně chápu a souhlasím s faktem, že archivní účet neuvidím v seznamech, kde se účty vyskytují, ale moc se mi nelíbí fakt, že mě to skryje veškeré transakce s tímto účtem spojené.
Ztrácím pak naprosto souvislosti některých transakcí mezi sebou. Dnes jsem např. několik hodin hledal historické transakce, o kterých vím že proběhli a zapsal jsem je, ale nemohl jsem je vůbec najít. Až poté mě došlo, že se skryly spolu s účtem.

Mě osobně to přijde nelogické, ale někomu to může zase třeba vyhovovat.

Když už, osobně bych tu variantu skrytí/zobrazení transakcí na základě tohoto parametru dělal jako uživatelsky volitelnou funkci, což je pouhá jednoduchá úprava SQL dotazu na základě jednoho nastavení aplikace (např.v levém menu, kde jsou filtry by to mohlo být jako checkbox Zobrazit-skrýt transakce archivních účtů, jednoduché, efektivní, rychlé)

Petr

Re: Archivní - aktivní účet

Rád bych trochu rozvířil debatu, zda je, nebo není správné, že transakce účtu, který označím jako archivní se skryjí ze seznamu transakcí.

Nakoľko sa nikto k téme doteraz nevyjadril, skúsim za seba:
Podľa mňa transakcie úzko súvisia s účtom, takže ak je účet označný ako archívny, archívne sú aj jeho transakcie. Atribút "archívu" sa dá kedykoľvek vypnúť či zapnúť, toto nastavenie zobrazovania sa mi zdá dosť jednoduché a praktické pre užívateľa (či chce vidieť dané transakcie alebo nie). Ja osobne to považujem za správne.

3 (edited by Petr M. 2013-11-19 12:16:27)

Ahoj Slavik,
nebudu se dohadovat, tohle je pouze o tom že kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody.
Samozřejmě, že si mohu účet znovu zaktivnit, ale popravdě to je jako drbat se levou rukou za pravým uchem.
Pokud někdo opravdu program aktivně používá na sledování financí, historie transakcí, statistik za jednotlivé kategorie apod. tak musí jednou chtě nechtě dojít do stavu, kdy tahle drobnost v aplikaci degraduje celá výsledná data za nulu, protože jenom díky tomu, že si zaarchivuji nějaký účet, který byl aktivně používán ztrácím totální přehled o statistikách apod. za celou dobu fungování programu.
Pro můj momentální stav stačí, že jsem změnil svůj léta používaný hlavní účet za jiný a změnil hypotéku.
Díky archivaci těchto dvou účtů mám kompletní údaje za posledních xx let vniveč a celé stats a přehledy jsou poničené a ztrácí souvislosti. Ale na druhou stranu nevidím důvod, proč si nechat kvůli historickým souvislostem zapnuté ty účty jako aktivní.
Podle mě tu mícháme hrušky s jablkama, to že již nějaký účet nepoužívám nemůže přeci degradovat historická data o která jde v takovéto aplikaci především na totální nulovou informační hodnotu. Neznám žádnou finanční aplikaci, která by se takto chovala.
Tohle je snad i funkce, za kterou bych byl i ochoten podpořit program finančně, byť si myslím, že se bavíme o běžné funkci takové aplikace.
Máš na to moc "plochý" pohled. Transakce přeci nezávisí jen na konkrétním účtu, ale mají souvislosti i s jinými transakcemi a účty. K čemu potom je, když vidím někde pro př. příjem, ale nevidím výdaj apod.?

To nie je celkom o hľadaní dôvodov, ak človek nechce. Skúsim vysvetliť "svoj plochý pohľad" od začiatku. smile
Tým, že je účet označený ako archívny, nezobrazuje sa

• a) v okne Nová transakcia

• b) v okne Filter

• c) v okne Sumarizácia

• d) vo všetkých štatistikách

• e) nezobrazujú sa jeho transakcie v hlavnom okne

Tým pádom je zabezpečené, že sú sumáre bodov c), d) a e) zhodné. Podľa mňa sa sumár zobrazených transakcií MUSÍ ZHODOVAŤ so sumárom Sumarizácia a taktiež so sumárom Štatistík. Ak by to tak nebolo, myslím si, že by to bolo pre užívateľa skôr zmätočné a stratil by kontrolu, či je všetko OK.
Nemyslím si, že sa tým degradujú nejaké historické data. Tie ukryté transakcie v programe predsa ostávajú a kedykoľvek sa dajú do programu znovu zapojiť jednoduchým vypnutím filtra archívu (viem, že sa už opakujem, stále to však vidím ako jednoduché riešenie Tvojho problému).
Možno zle chápem Tvoju požiadavku, ale je podľa Teba v poriadku nemať zhodu v sumároch medzi bodmi c), d) a e)? Ako môže mať potom užívateľ kontrolu sumárov, keď sa nezhoduje Sumarizácia účtov, Štatistika a sumár transakcií?
Ak by sa archívne účty mali zobrazovať aj v okne Sumarizácia i v Štatistikách (kvôli zhode sumárov), zase nevidím dôvod na archiváciu. big_smile

Ak mám robiť v programe nejakú podobnú úpravu, musím byť najprv o jej zmysluplnosti presvedčený (čo zatiaľ nie som, skôr si myslím, že to zmýli užívateľov). A taktiež musím mať istotu, že ju potrebuje (alebo využije) väčšina (alebo aspoň väčšia skupina) užívateľov. To však zistím až vtedy, ak sa k tejto problematike vyjadria aj iní užívatelia...

Táto problematika sa riešila aj tu. Vzhľadom na previazanosť a spôsob výpočtu a zobrazenia v jednotlivých častiach programu by mne osobne asi najviac vyhovovala možnosť automaticky zapnúť všetky archívne účty pri zobrazení štatistiky a sumárov a vypnúť ich znova po prepnutí na transakcie.

Aby som to zosumarizoval (ak tomu dobre rozumiem) a zjednodušene napísal:
a) jeden užívateľ (vlm) chce zobraziť archívne účty v sumarizácii a v štatistike (nie archívne transakcie)
b) druhý užívateľ (Petr. M) chce zobraziť archívne transakcie (nie archívne účty v sumarizácii a v štatistike).

Ak sa mýlim, prosím opravte ma (errare humanum est). smile

7 (edited by Petr M. 2013-11-19 14:50:05)

Slaviku,
já myslím, že vlm v podstatě píše to samé co já.

Já to nechtěl omezit na seznam transakcí, samozřejmě se jedná i o sumarizaci, statistiku apod.

Mám úplně stejný problém jako vlm, několikrát týdně porovnávám a hledám různá data a vždy mě vyděsí, že některá data o kterých vím, že jsem je zadal v programu najednou nejsou.
Pro příklad. díky výše zmiňované změně hlavního bankovního účtu si ve svém filtru PRIJMY/VYPLATY zobrazím data tak za poslední 3 měsíce z posledních 10 let. Ani nemusím říkat, co to pak udělá ve statistikách apod. To je guláš té nulové informační hodnoty, o které jsem psal. To samé s ostatními kategoriemi apod.

Ano, samozřejmě mohu dle tvého návodu ten účet zaktivnit a transakce potom uvidím, ale sám uznáš, že dělat toto opakovaně je trochu "neergonomické".

Proto jsem se ptal, zda by bylo možné do toho levého seznamu filtrů přidat i toto zobrazení, ať si každý zvolí, je to jednoduché, rychlé, efektivní .... vlk se nažere a koza zůstane celá.
Ten filtr sdíleně používají i statistika a sumarizace a chování tedy bude totožné na všech úrovních.
Filtr by neměl zobrazit účty, které jsou archivní, pouze data z nich.

V principu je v pořádku, že si mohu zvolit, který účet je aktivní a který ne a plně mě vyhovuje, že neaktivní účet nevidím v seznamu účtů dole pod transakcemi, nebo v seznamu účtů při zadávání transakcí neb už tak jich tam mám hodně, ale ty transakce chci kvůli provázanosti mít možnost jednoduše zobrazit.

Pokud tato funkcionalita někomu nechybí, znamená to podle mě 2 věci:
- buď lidi nepoužívají archivaci účtů, což věřím že většina nepoužije, protože účty moc často nemění
- a nebo je používají, ale nesledují nijak historická data a jejich provázanost

PS: omlouvám se za založení tohoto nového vlákna, nevšiml jsem si že tu již jiné takové je. Navíc přesně popisuje a vystihuje to co říkám já. Historická data je potřeba mít pohromadě tak, abych s nimi mohl pracovat, aniž by to ovlivnilo seznamy účtů.
Stále mi přijde nesmysl, abych zaarchivováním účty přišel o xx let své finanční historie a jediné jak to spravil je zaktivnění účtu, který už ale nikdy nepoužiji.

8 (edited by vlm 2013-11-19 15:06:00)

Pre upresnenie, pod pojmom archívny účet chápem účet, s ktorým už aktívne nepracujem a pri bežnej práci s programom jeho zobrazenie skôr prekáža (pridávanie, oprava a jednoduché hľadanie v transakciách). Pri sledovaní celkových sumárov a štatistiky (na záložkách Štatistika a Sumarizácia) je však zobrazenie informácií aj z archívnych účtoch viac ako žiaduce. Je to teda viacmenej otázka organizácie práce. Najjednoduchšie na implementáciu a funkčnosť pri rôznych scenároch použitia by pravdepodobne bolo jedno tlačidlo/nastavenie, ktoré by naraz vyplo/zaplo všetky archívne účty.

EDIT: kým som napísal príspevok tak petr ma predbehol  smile

9 (edited by Petr M. 2013-11-19 15:08:20)

VLM: přesně tak, nemám co dodat.
Jeden přepínač v tom levém filtru by vše elegantně vyřešil a upravil příslušný SQL dotaz o jednu podmínku.
Je to jen otázka provedení, zda tím filtrem dočasně zaktivníme účty a tím i jejich data a nebo jen zobrazíme data těch účtů, ale ty zůstanou nadále archivní.
Druhá varianta mě přijde správnější, protože mi dovoluje nepřetržitě pracovat s archivními daty (při * filtru), aniž by mě to narušilo seznam používaných účtů

Petr M. wrote:

... Já to nechtěl omezit na seznam transakcí, samozřejmě se jedná i o sumarizaci, statistiku apod...

Priznám sa, že mi to trochu nesedí s nasledujúcim vyjadrením:

Petr M. wrote:

... a plně mě vyhovuje, že neaktivní účet nevidím v seznamu účtů dole pod transakcemi...

Ja považujem zoznam účtov (dole pod transakciami) sa Sumarizáciu... smile

----
V poriadku, pokiaľ bude sedieť sumár transakcií, sumarizácie a štatistiky, potom to má logiku.
Vami navrhované riešenie, ktoré som ochotný akceptovať big_smile:

V hlavnej obrazovke, v časti FILTER by bol pri zozname účtov zaškrtávací box
[x] Včítane archívnych účtov
ktorý by umožnil jedným zaškrtnutím zahrnúť:
     a) archívne transakcie medzi ostatné
     b) archívne účty medzi Sumarizáciu a Štatistiku (+ aj vo Filtri v zozname účtov).
Netýkalo by sa to zoznamu účtov v iných oknách či tabuľkách (išlo by výslovne len o Hlavnú obrazovku).
Je toto to, čo požadujete? big_smile

11 (edited by Petr M. 2013-11-19 15:51:04)

Ahoj Slavik,
tak v tom případě jsem se špatně vyjádřil. Já mluvil o okně Sumarizace X. Tedy o zobrazování dat v Transakcích, Statistice a Sumarizaci X, abych byl přesný a doslovný.
Nepostřehl jsem, že to spodní okno se  jmenuje Sumarizace.

Jinak navrhované řešení je myslím přesně to, o čem byla řeč big_smile

Ešte technická poznámka na záver:
Zaškrtávací box je zrejme vhodné zobraziť vo Filtri len vtedy, keď je v zozname účtov vybraná hviezdička (*), t. j. všetky účty.
Zrejme nemá význam zobrazovať tento zaškrtávací box vtedy, keď chce užívateľ vidieť len jeden konkrétny účet (a teda nie tie skryté archívne).

Pokud to chceš dotáhnout až do takového detailu, určitě jen dobře. je to logické

Funkciu zobrazenia všetkých archívnych účtov som doprogramoval, mrkni sem.

Ahoj Slávik,
je to dobré. Jen mě osobně tam překáží jedna drobnost.
Když si zobrazím data i z archivních účtů, tak se mi ty archivní účty zobrazí i ve spodním okně Sumarizace účtů, což je ale pro mě úplně zbytečná informace, protože veškeré účty, které mám jako archivní mám s nulovými hodnotami a jejich zobrazení v té spodní sumarizaci tedy spíše překáží, neboť to má nulovou informační hodnotu. Šlo by to vypnout a dole zobrazovat vždy jen aktivní účty? Dávalo by to více smysl.
Jinak je to super, že v okně transakcí mohu s těmi transakcemi archivních účtů tak jednoduše pracovat.

...veškeré účty, které mám jako archivní mám s nulovými hodnotami a jejich zobrazení v té spodní sumarizaci tedy spíše překáží...

Nie každý má archívne účty s nulovými hodnotami. Nemôžem program robiť len pre jedného človeka. To by som dopadol... big_smile
Na druhej strane - aj nulová hodnota má svoju vypovedaciu schopnosť.  wink

Ano ... chápu, že nejde dělat program pro každého individuálně.
Tady šlo ale primárně jen a pouze o práci s transakčními položkami. Takže to spodní okno se Sumarizací účtů mohlo zůstat tak jak bylo. To myslím v původní myšlence nebylo vůbec zohledněno.

Petr M. wrote:

Tady šlo ale primárně jen a pouze o práci s transakčními položkami.

Tak tu si už sám protirečiš. Vo svojom príspevku z 19.11. píšeš úplne niečo iné:

Petr M. wrote:

Já to nechtěl omezit na seznam transakcí, samozřejmě se jedná i o sumarizaci, statistiku apod.

Snažil som sa Ti vysvetliť v mojich predošlých príspevkoch, že v každom prípade musí sedieť sumár všetkých troch okien (transakicí, štatistiky, sumarizácie X). Užívateľ musí mať zhodu sumárov, ináč nebude vedieť, ktorá suma je správna.
Ako vidím, bolo to zbytočné. sad

19 (edited by loktibrad 2014-02-04 21:25:06)

Petr M. - zda sa, ze so Slavikom sa divate na jednu vec rozne a to preto, ze kazdy si pod tym predstavuje nieco ine.

Peter M - Ty chces nechat transakcie, ale skryt ucet ako archivny.

Slavik - povazuje za archivny ucet taky, ktory nefiguruje ani v transakciach, statistikach a sumarizacii. Z matematickeho hladiska to musi sediet, ako pise Slavik. Je to ARCHIV.

Takze to, co Peter M chce, je nova funkcia filtra pre zobrazenie, alebo nezobrazenie daneho uctu v zozname uctov a nie archiv. Potom by transakcie ostavali.

Sam mam rozdelene ucty na bezne hospodarenie a sporiace, investicne. Pretoze to zatial RQ Money neumoznuje delit, urobil som si to sposobom nadefinovania novej meny. K mene EUR je trebars mena E01, E02, E03 atd.... Kurz EUR vs E01 a daksich je 1:1. Cez bezny mesiac pouzivam zapnuty filter na menu EUR. Ked pracujem iba so sporiacimi uctami, tak pouzivam menu E01, ked s investicnymi E02. Bud si mozem medzi nimi prepinat, alebo zapnut vsetko a zrata to globalne. Takto sa to skryje z hlavneho menu. Samozrejme vsetky meny ostavaju v menu, ked clovek pridava napr. transakciu.

Zmenou meny daneho uctu, ktory chcem mat uz nepouzivany, si ho mozem vypnut a nemusi mi zavadzat.

Neviem, ci je toto pre niekoho prijatelne riesenie, ale mne to pomaha sa orientovat medzi uctami, ked si robim statistiky bezneho hospodarenie, sporiaceho, investicneho, ci celkoveho.

20 (edited by Petr M. 2014-02-07 11:07:38)

Slavik,
znovu narážíme na stejný problém v komunikaci. Příspěvek na který odkazuješ jsem já sám jako nedorozumění v pojmech dementoval zde http://www.rq.sk/forum/viewtopic.php?pid=893#p893 kdy jsem vysvětloval, že jsem "Sumarizací" myslel "Sumarizaci X"
Takže se zpátky vracím ke svému původnímu zadání .... pouze zobrazit transakce z archivních účtů v Transakcích, Statistice a Sumarizaci X ... nic víc, nic míň.
V okně Sumarizace opravdu pro tento případ není nutné mít zobrazené Archivní účty. To si je můžu rovnou všechny zaktivnit a budu mít stejný výsledek a to zaškrtávací políčko ve filtru jsi nemusel dělat.

Problém je v tom, že se na tu problematiku oba koukáme úplně jinak. Mě šlo prostě jen o to mít zobrazené veškeré historické transakce i archivních účtů, aniž bych musel mít ty účty aktivní. Protože bez těch archivních transakcí jsou mi celá data v aplikaci  k ničemu. Na druhou stranu ale nechci vidět archivní účty v Sumarizaci, v seznamu účtů při zadávání transakcí, v seznamu účtů ve filtrech apod.
To co jsi udělal je dobré, ale pro mě je to ve výsledku stejný efekt, jako bych si zaktivnil veškeré archivní účty, protože já ty transakce archivních účtů chci mít na očích pořád, vždy a všude.

V podstatě mi dáváš na výběr že vždy buď uvidím úplně všechno a nebo nic.

Petr M., máš pravdu, buď všetko alebo nič (je mi to ľúto). Ale ľahko a rýchlo si kedykoľvek vo filtri zapneš alebo vypneš tie archívne účty (ak ich nechceš mať "len v Sumarizácii").
Mňa jednoducho nepustí sumár, ktorý musí sedieť vo všetkých oknách (či je to Sumarizácia alebo Sumarizácia X). Tebe možno bude sedieť sumár, ak máš archívne účty nulové (a teda ich nie je potreba zobraziť, čomu rozumiem). Ale niekto nemá archívne účty nulové (včítane mojej domácnosti), takže by potom nesedel sumár v týchto oknách (čo by si zase mohol rešpektovať Ty).
Žiaľ, nemôžem splniť Tvoju požiadavku (nechcem užívateľa zmiasť rôznymi sumármi).

Ešte by ma zaujímal názor užívateľa vlm, ktorý tiež túto funkciu "zapnutia/vypnutia archívnych účtov"  požadoval.

22

Ja to vidim presne tak ako Petr. Sumár v oknách sedieť nemusí. Ja ten prvý riadok v Sumarizácii s označením Spolu beriem ako sumu aktuálne zobrazených účtov v ostatných riadkoch, takže ak tam tie archívne v záložke Transakcie nebudú ale v záložke Štatistika alebo Sumarizácia X budú, vôbec ma to nemätie, pretože viem o čo ide.

Opäť sa mi zdá, že chce každý niečo iné (viď môj príspevok z 11.9.2013):

Aby som to zosumarizoval (ak tomu dobre rozumiem) a zjednodušene napísal:
a) jeden užívateľ (vlm) chce zobraziť archívne účty v okne SumarizáciaX a Štatistika (nie v okne Transakcia)
b) druhý užívateľ (Petr. M) chce zobraziť detto ako vlm, len v okne Transakcia chce zobrziť aj transakcie (nie ich sumár).
Bez ohľadu na to, že sumár z transakcií nebude zhodný so Štatistikou ani so SumarizáciouX. ??? roll  hmm

Ak sa mýlim, prosím opravte ma (errare humanum est).

24

Mám pocit, že obidvaja chceme to isté, len ti to nevieme dostatočne vysvetliť. Archívne účty sa zaviedli preto aby "nezavadzali". Teda aby sa nezobrazovali pri bežných činnostiach ako je napr. pridávanie transakcií, prípadne rýchly prehľad o stave na aktuálnych účtoch. Ale ak napr. hľadám určitú transakciu podľa popisu, pozerám si celkovú štatistiku za kategórie a podobne tak sa jednoznačne musia prehľadávať a započítavať všetky účty vrátane archívnych. Ostatné sú už iba detaily a iná predstava čo vlastne sumár predstavuje.
Preto sa to budem snažiť popísať úplne podrobne:

1. Filter - zobrazuje aktívne účty, po zaškrtnutí tlačidla zobrazí aj archívne,

2. Záložka Transakcie - obsahuje úplne všetky transakcie zo všetkých účtov bez ohľadu na označenie účtu ako archívny

1. Sumarizácia - zobrazuje iba účty, ktoré sú zobrazené vo filtri. Prvý riadok predstavuje súčet iba zobrazených účtov,

2. Graf - to isté ako Sumarizácia,

3. Záložka Štatistika - tu by som preferoval zobrazovať všetky účty, pretože štatistika bez úplných vstupných dát podľa mňa nemá žiadnu hodnotu. Ale niekomu by mohli predsa len archívne účty vadiť takže by so to mohlo tiež riadiť zašktávacím tlačidlom z filtra,

4. Záložka Štatistika - to isté ako v záložke Štatistika.

Všade kde je tabuľka so zoznamom, ktorá má prvý riadok označený ako Spolu tak ten vždy predstavuje iba sumu toho čo je zobrazené v zozname takže nikdy nemôže dôjsť k omylu čo daná suma predstavuje.
Bohužiaľ jasnejšie sa už asi neviem vyjadriť.

vlm wrote:

Ja to vidim presne tak ako Petr. Sumár v oknách sedieť nemusí.

Tak to sa potom zhodneme len veľmi ťažko. Už od začiatku tvrdím, že sumár v oknách musí sedieť, ináč bude užívateľ zmätený z rôznych súčtov. sad