Re: 2.4.2

loktibrad wrote:

Dam vytvorit novu transakciu, prepnem na Viacnasobna transakcia F2. Vyplnim ucet, partnera, datum. A ked zaskrtnem policko "pouzit odpocitavanie z konecnej sumy" a dam PRIDAT na zadanie novej transakcie, tak hodi chybu.

loktibrad, chybu riešim už od včera (prišlo mi info o nej e-mailom). Opravil som ju.

Rovnako som dotiahol tú farebnosť, ktorá mne samému sa až tak nepáči (tie holé windows farby). Pridal som voľbu pre užívateľa, aby si vybral medzi
a) systémovými farbami Windows
b) farebným pozadím (niečo ako bolo do verzie 2.4.1, ale nie je to teraz gradient)
c) farebný skin (na všetky komponenty) - i keď to spomaľuje program. Možno má niekto doma či v práci "delo" smile a to spomalenie ani nezbadá:
http://www.rqmoney.eu/img/v242/appearance.png

Tu je opravný patch č. 2. Okrem EXE súboru sú v ňom aj jazykové lokalizácie v adresári LANG.

K tomu zadávaniu položky z rozbaľovacej roletky pomocou klávesnice som sa zatiaľ nedostal. sad

Petr M. wrote:

Tak už jen opravit tu češtinu. Ne že by mě to trápilo, ale je to evidentní chybka.

Prejavuje sa táto chyba aj v dnes vydanom opravnom balíku (patch č. 2) ? - viď môj predošlý príspevok.

Doplnené neskôr: ak je skrytý nejaký stĺpec, časť programu (Translator), ktorá sa stará o preklad, zhavaruje. Neviem to zatiaľ ovplyvniť, pretože to je program tretej strany.
Skús vymazať iba súbor RQMONEY.INI, to by malo pomôcť (šírky stĺpcov sa nastavia do počiatočných hodnôt a preklad bude OK).

28 (edited by loktibrad 2019-11-05 23:37:20)

Zatial len maly navrh, ktory sa tykal aj starsich verzii.

Pri presunoch z uctu na ucet je zablokovany presun z jedneho uctu  na ucet ten isty. Myslim, ze by sa tato kontrola mala odblokovat. Da sa to pouzivat /a sam to pouzivam tiez/ v style uctovania "peniaze na ceste". Vysvetlim.

Napr. kupujem z penazi domaceho rozpoctu nieco pracovne, ci pre kolegov. Zaplatim to z jedneho uctu a preplati sa to spat na ten isty ucet, bud este v ten den, alebo o par dni neskor. Presun minusovy moze mat tak jeden den a presun plusovy v druhy den. Samozrejme ono to hodi vsetko do jedneho dna a neni problem si opravit dane hodnoty, ale uz v zaklade by nemuselo blokovat pokus o presun v ramci toho isteho uctu.

Patch 2.4.2.2:

- chyba s jednym zltym riadkom ostala, prejavuje sa to rovnako.
- v planovaci zalozka PLATBY ostala rovnaka. Stale sa da do nej vstupit pri oprave zaznamu, kde zmiznu z platieb udaje.
- v pridavani zaznamov cez F2 Viacnasobne transakcie, je chyba opravena.

V poslednom patchi len kozmeticka chybicka - v SK jazyku v nastaveniach Okna, nove pridane funkcie sa zobrazuju anglicky. V CZ verzii sa zobrazuju korektne v cestine.

29 (edited by loktibrad 2019-11-05 23:38:10)

Dalsi navrh:

- ako tak sledujem Kalendar v programe, ukazuje planovane ulohy, sumy. Avsak ziadne podrobnosti. Intuitivne by sa ziadalo po rozkliknuti konkretneho dna, kde vidno nieco naplanovane, aby sa ukazal filtre platieb v dany den na ktory kliknem, s podrobnostami.  Ulahcilo by to dost planovanie, ak je nastavenych dost periodickych platieb.

30 (edited by Petr M. 2019-11-06 08:55:15)

Zdravím Sláviku,

1) čeština je už OK. Smazání ini souboru nepomohlo, ale zjistil jsem, že jsem měl ve složce LANG ještě nějaké prehistrické jazykové soubory několik let staré. Možná se to tlouklo. Nechal jsme pouze ty z verze 2.4.2 a následného patche a nyní je to OK.
2) Objevil jsem další věc, nemám licenční klíč, ale při pokusu o zapsání plánované platby mi to vyhodí hlášku, že si mám licenční klíč zakoupit. NIKDY do této chvíle mi to nedělalo. Koukám, že to už dělá i ostrá verze 2.4.2, ty následné patche na to nemají vliv. To mě nyní trápí asi nejvíc, neboť nemohu zapisovat platby, které dříve bylo možné normálně zapsat. Změnila se licenční politika aplikace?
3) okno Plánovač si pamatuje šířky sloupců, okno Naplánované nikoliv. Proč? Bylo by to možné dodělat, prosím?

31

Zdravím a jsem rád, že program se bude dále vyvíjet :-)

zkouším novou verzi a většina chybiček, na které jsem narazil se tu už probírala, takže bych chtěl jenom doplnit k této:

loktibrad wrote:

Este jeden problem s vyhladavanim kategorii:

vo verzii 2.4.1 a starsich islo pri nahadzovani transakcii vyberat stylom: nahodim si napr. typ VYDAJ a pri vyber KATEGORIA/PODKATEGORIE zacnem pisat rychlo napr. POTR a skoci mi to na kategoriu potraviny. Pekne sa tak dalo vyhladavat v mnozstve kategorii a rychlo vybrat.

Vo verziach 2.4.2 + aj poslednej testovacej 2.4.2.1 sa to sprava tak, ze ked zadam P, skoci na P, pri O skoci na O, pri T skoci na T atd.... Tym padom nefunguje ziadne vyhladavanie a vyber kategorie s podkategoriou sa o dost natahuje, kedze ich mam dost.

Neviem ci je to zamer, alebo asi skor chyba, ale tento sposob fungovania vnimam ako krok spat. Vyhladavanie sposobom pisania v kategoriach bolo v 2.4.1 lepsie. Divne to je aj v tom, ze mam zapnutu v nastaveniach polozku "Hladat polozku zoznamu pomocou pisania" - ktore takto funguje v POPISe, ale nie v KATEGORIAch. Rovnako sa to sprava, ci tuto polozku zapnem, ci mam vypnutu.

Vyhledávání pomocí psaní používám často a u nové verze (Patch 2.4.2.2) jsem vypozoroval, že bez ohledu jestli je toto povoleno nebo ne v možnostech programu, vyhledávání pomocí psaní funguje vždy v okně Filtr. V okně zadání nové transakce nebo opravy stávající transakce to funguje v každém poli pouze poprvé po novém spuštění programu. Pak už se to chová, jak popisuje loktibrad výše. Možná to pomůže při hledání chyby.

Petr M. wrote:

při pokusu o zapsání plánované platby mi to vyhodí hlášku, že si mám licenční klíč zakoupit. NIKDY do této chvíle mi to nedělalo. Koukám, že to už dělá i ostrá verze 2.4.2, ty následné patche na to nemají vliv. To mě nyní trápí asi nejvíc, neboť nemohu zapisovat platby, které dříve bylo možné normálně zapsat. Změnila se licenční politika aplikace?

Áno, k zoznamu funkcií, ktoré sa vypnú po dosiahnutí 2000 transakcií, pribudla táto jedna (od verzie 2.4.2). wink
Uvádzam to aj na oficiálnych stránkach programu.
Ak potrebuješ licenčný kľúč (či viac), napíš mi objednávku. Rád Ti poskytnem licenčné kľúče za pomoc pri testovaní.

PetrM wrote:

okno Plánovač si pamatuje šířky sloupců, okno Naplánované nikoliv. Proč? Bylo by to možné dodělat, prosím?

Bylo. smile Toto je otázka pár minút.

Dobrý den, děkuji za vyřeřešení problému při odečítní z celkové sumy. Ještě bych měl pár postřehů.

1) Když v možnostech zaškrtnu, že chci znovu otevřít novou transakci, tak po otevření nového okna nevidím již uloženou transakci. Všechny se zobrazí až po ukončení vkládání (tj. až kliknu na storno). Dělá to u jednoduché i vícenásobné transakce.

2) U vícenásobné transakce ve verzi 2.4.1, při odečítání od celkové sumy, když jsem měl zaškrtnuto otevřít nové okno pro novou transakci, tak po dosažení celkové sumy se již další okno neotevřelo. To by se taky mohlo vrátit, pokud by to šlo.

loktibrad wrote:

Dalo by sa prezradit, po utraseni stabilnej verzie, ak sa opravia, doladia chybicky - aky asi bude dalsi vyvoj, co je na plane? Trebars rozpocet, ratanie s cudzimi menami, kurzove listky............? To len, na co nasledujuce sa mozeme  tesit?    smile

loktibrad, táto otázka od Teba tu už v minulosti padla (a možno aj viac krát). Poznáš moju odpoveď. Aktuálne mám dosť práce ešte s utrasením stabilnej verzie. Je tam ešte treba doladiť veľa vecí, takže budem rád, ak si potom po vydaní ostrej verzie 2.4.3 trochu oddýchnem. Až potom budem uvažovať, čo a ako ďalej. Tak prepáč, že nemám teraz načrtnutú osnovu budúcich noviniek programu. smile

Ahoj Slávik,
aha. Tak to potom chápu.
Klíč si rád zakoupím, já s tím problém nemám a říkám to opakovaně, už jsem to tu řešil kdysi mockrát i přesto, že jsme nepoužíval žádné ze zpoplatněných funkcí.
Můj problém je, že synchronizuji aplikaci a databázi přes Google drive mezi NB doma a v NB práci (přičemž v práci coby ajťák měním NB jako ponožky kvůli neustálému testování a ty jsi pokud se nepletu neuměl více NB.
Ono by to možná chtělo více možností té registrace. Svázání s jedním konkrétním HW není šťastné. Celé roky čekám na to, kdy se objeví nějaká alternativa vhodná pro rok 2019. Chápu, že je to práce navíc, ale tohle ubírá na komfortu.
Na druhou stranu, uživatelů, kteří aplikaci používají na více NB/PC asi moc nebude, že? Takže toto omezení spíš omezuje mě, než masy lidí.
Omezením zapisování plánovaných plateb jsi u mě ale zatnul tzv. do živého :-D
Zadarmo klíče nechci, je potřeba, aby lidé platili za odvedenou práci a i já zaplatím - za ty roky je to pakatel (program používám ke své spokojenosti od 1.1.2009). Jen bych rád technicky vyřešil, jak i potom používat aplikaci bez omezení a to doslova.

díky, Petr

Slavik wrote:
loktibrad wrote:

Dalo by sa prezradit, po utraseni stabilnej verzie, ak sa opravia, doladia chybicky - aky asi bude dalsi vyvoj, co je na plane? Trebars rozpocet, ratanie s cudzimi menami, kurzove listky............? To len, na co nasledujuce sa mozeme  tesit?    smile

loktibrad, táto otázka od Teba tu už v minulosti padla (a možno aj viac krát). Poznáš moju odpoveď. Aktuálne mám dosť práce ešte s utrasením stabilnej verzie. Je tam ešte treba doladiť veľa vecí, takže budem rád, ak si potom po vydaní ostrej verzie 2.4.3 trochu oddýchnem. Až potom budem uvažovať, čo a ako ďalej. Tak prepáč, že nemám teraz načrtnutú osnovu budúcich noviniek programu. smile

Ja len, ci sa nieco nezmenilo smile

Co sa tyka univerzalnosti/prenositelnosti - pripajam s k Petrovi M. Tiez som nerad zavisly na jednom PC, licencii a mam okolo seba vzdy niekolko dostupnych PC, ktore casto striedam.

Petr M. wrote:

Jen bych rád technicky vyřešil, jak i potom používat aplikaci bez omezení a to doslova

Ak budeš mať licenčný kľúč na každom PC (resp. notebooku), všade bude plná verzia (bez obmedzených funkcií). big_smile

Teraz vážne. Stačí Ti mať program na USB kľúči (nie databázu). K tomu USB kľúču Ti dám licenčný kľúč (musí byť v adresári, kde je súbor RQMONEY.EXE). Takto bude program fungovať v každom PC (či notebooku) do ktorého bude pripojený. To by hádam šlo ...

Takto to bude zavisle na jednom USB disku, ci sa poskodi. Z mojej skusenosti - pri castom pouzivani USB disky sa po case oderu kontakty ci na tom USB flash disku, alebo v PC. V PC sa to da este riesit redukciami kablov a po case vymenit aj USB disk - ale to padne zase licencia.

Ono sa to da urobit prenositelne aj inak, ale to zverejnovat nebudem. Nebolo by to fer voci Slavikovi.

39 (edited by Petr M. 2019-11-06 14:41:52)

Ahoj Slávik,
to by nešlo. Odmítám s sebou tahat USB klíčenku. Od dob cloudu takovou věci ani jako ajťák nepoužívám už léta. To se vracím o xx let zpátky a odpadá jakákoliv flexibilita typu přijdu, zapnu a pracuji.
Krom toho se pohybuji v nadnárodních firmách, strčit do jejich NB/PC nějaký USB disk se rovná veřejné popravě a vyhazovu (pominu fakt, že to technicky ani nefunguje kvůli omezením).
Takže ano, řešením je buď si zaplatit xx licenčních klíčů a čekat kdy o něj v rámci reinstalace přijdu, nebo vymyslet nějaké řešení odpovídající dnešní době :-D
Problém je v tom, že tyto aplikace by se měli licencovat per user a ne per computer.

Ahoj Sláviku,
jen abych se zorientoval v té licenční politice. Teď jsem totiž v situaci, kdy díky náhlé absenci nemožnosti zapisovat plánované platby mám rozjetá téměř všechna data.
Kolik klíčů tedy uživatel dostane po zaplacení poplatku? V anglické verzi webu píšeš o 5 klíčích, ve slovenské ta zmínka není.
Kde je tedy pravda a jak to funguje? Nemám problém zaplatit, ale mám problém s pochopení toho, co vlastně za to dostanu a jak budu moct dále fungovat s ohledem na to, co jsem psal v předchozím příspěvku.
Ty totiž nemáš licenční model per use, který by byl logický, ty dokonce nemáš ani per počítač, ale dokonce per disk což je pro mě naprosto nepochopitelné řešení. Větší extrém by už snad bylo jen navázání klíče na konkrétní disk a konkrétní složku.

Děkuji tedy za vysvětlení včetně toho, za jakých podmínek o klíč přijdu (výměna NB, disku, reinstalace, formát disku, apod.?). Nejsem běžný typ uživatele, na druhou stranu nepamatuji, kdy naposledy jsem měl takový problém pochopit licencování SW.

41 (edited by loktibrad 2019-11-07 12:34:30)

Pokial sa nemylim, tak kluc je viazany na disk. Preto Slavik aj navrhoval, ze mozes pouzit USB klucenku, lebo by to bolo viazane na konkretnu flashku. V minulosti sa este hovorilo aj o tom, ze ak uzivatel migruje na iny disk, tak zdarma ma celkovo 5 klucov. Chapem to tak, ze to Slavik nemyslel paralelne.

Lepsie by to bolo ako full portable aplikacia. Je to program pre domace uctovnictvo a neni to nieco, co by bola nejaka rozsirena masovka. Su rozne druhy podobneho software, dokonca plne zdarma, pripadne Excel. Ak uz si to niekto kupi, je IMHO zbytocne to obmedzovat na disk, ci pocitac.

Co sa tyka toho, kedy prijdes o licenciu:

- po vymene PC, lebo tam uz pravdepodobne budes mat iny disk. Ibaze by si ho tam dal.
- po vymene disku urcite
- imho po formate o to neprijdes, ak to mas odzalohovane. Ale prijdes o to, ak by si menil velkost particie.

Myslim, ze je to viazane na disk s konkretnou particiou. Je vsak moznost aj, ako to urobit legitimne full portable. Myslel by som, ze ako IT pracovnikovi by ti uz samemu doslo aj ako je to mozne prevadzkovat full portable. Napisal by som to tu aj verejne, ale s uctou k Slavikovi tak robit nebudem.

Petr M. wrote:

Ahoj Sláviku,
jen abych se zorientoval v té licenční politice. Teď jsem totiž v situaci, kdy díky náhlé absenci nemožnosti zapisovat plánované platby mám rozjetá téměř všechna data.
Kolik klíčů tedy uživatel dostane po zaplacení poplatku? V anglické verzi webu píšeš o 5 klíčích, ve slovenské ta zmínka není.
Kde je tedy pravda a jak to funguje? Nemám problém zaplatit, ale mám problém s pochopení toho, co vlastně za to dostanu a jak budu moct dále fungovat s ohledem na to, co jsem psal v předchozím příspěvku.
Ty totiž nemáš licenční model per use, který by byl logický, ty dokonce nemáš ani per počítač, ale dokonce per disk což je pro mě naprosto nepochopitelné řešení. Větší extrém by už snad bylo jen navázání klíče na konkrétní disk a konkrétní složku.

Děkuji tedy za vysvětlení včetně toho, za jakých podmínek o klíč přijdu (výměna NB, disku, reinstalace, formát disku, apod.?). Nejsem běžný typ uživatele, na druhou stranu nepamatuji, kdy naposledy jsem měl takový problém pochopit licencování SW.

Zdravím Sláviku,
opět já, ale jiné téma. Možná jsem našel chybu.
Jsem v plánovaných platbách, kliknu na nějakou konkrétní platbu abych jí upravil, změním u ní třeba datum z dnešního dne na zítřejší a uložím záznam. V plánovaných platbách vidím zítřejší datum. Platbu ale nezapíšu a okno plánovaných plateb zavřu.
Otevřu jej znovu a v seznamu vidím to původní datum, tedy ta změna se fakticky do DB neuložila. Stejný problém je i s částkou a předpokládám tedy i dalšími poličky.

Petr

Petr M. wrote:

Možná jsem našel chybu.

Ja to za chybu nepovažujem. smile

Je to zatiaľ urobené schválne od samého začiatku (aby si užívateľ až tesne pred zápisom opravil potrebné údaje). Ak sa zmenené údaje v okne Plánované platby nezapíšu, program pri otvorení okna generuje opäť pôvodné údaje.
Vysvetlím, prečo je to tak.

V databáze mám dve tabuľky pre plánovač. Do prvej tabuľky sa ukladajú hlavičky platieb (so všetkými potrebnými údajmi - počiatočný a koncový dátum, suma, typ, popis, účet, kategória atď.). Do druhej sa ukladajú len samotné vygenerované platby - ale už len dátum plánovanej platby, suma a dátum zápisu. Nič viac. Takže ak si užívateľ v okne Plánované platby opraví údaje o popise, účte, kategórii, osobe alebo partnerovi, program nemá ako zapísať tieto údaje k danej platbe v tabuľky č. 2.

Samozrejme, tabuľku č. 2 môžem rozšíriť aj o spomínané chýbajúce polia, to by však vyžadovalo ďalšie programovanie. Preto som na začiatku volil medzi jednoduchou tabuľkou (bez možnosti spätného zápisu) a komplexnou tabuľkou (s možnosťou spätného zápisu). A vybral toto riešenie.
Že sa na to prišlo až teraz, svedčí o tom, že som si vybral správne. big_smile

Tak to bych si dovolil oponovat. Já v tom režimu, který jsem poslal používám aplikaci už celé roky a nikdy se to takto nechovalo. Až nyní od nové verze, kdy editace záznamů probíhá v tom pravém okně. Raději jsem si toto na verzi 2.3.2 zpětně vyzkoušel, abych neplácal kraviny.
Do této verze jsem kdykoliv otevřel naplánované platby, změnil údaje, uložil je, odešel z programu a při dalším spuštění tam byly údaje uložené tak, jak jsem je změnil.

Mohl bych poprosit i o reakci na to licencování, protože už jsem vážkách, že se vrátím ke staré verzi aplikace, kde fungovalo vše, na co jsem byl roky zvyklý.

Děkuji, Petr

Petr M. wrote:

Děkuji tedy za vysvětlení včetně toho, za jakých podmínek o klíč přijdu

Po zaplatení má užívateľ nárok na 5 licenčných kľúčov (práve pre prípad havárie disku, reinštalácie systému a pod.). Je len na užívateľovi, či si tieto licenčné kľúče objedná naraz (napr. na 5 rôznych počítačov/NB/USB kľúčov a pod.) alebo si ich bude míňať postupne. Niektorí užívatelia si objednajú dva licenčné kľúče (do práce a na doma) a zvyšné 3 si nechajú "do zálohy" - kdyby něco.

Licenčnú politiku budem určite meniť. Myšlienka už dozrievala dlhšie, ale pomaly začínam dolaďovať (zatiaľ teoreticky smile) všetky dôležité detaily. Licenčný kľúč nebude viazaný na disk ani na užívateľa, ale na samotnú databázu (súbor s príponou RQM). Užívateľ bude mať aj naďalej zadarmo 2000 transakcií (čo je myslím si až priveľa na "otestovanie" programu).
Bude úplne jedno, odkiaľ bude program spúšťaný (takže bude prenositeľný aj s licenčným kľúčom). Ako píše loktibrad - full portable.

Doterajšia licenčná politika (licenčný kľúč viazaný na sériové číslo disku) vychádzala z mojich skromných programátorských schopností. Nevedel som to inak urobiť, i keď som si bol vedomý možného obídenia tejto politiky skúsenejším užívateľom. Netvrdím, že nová licenčná politika bude lepšia (opäť len na úrovni mojich schopností), ale hádam bude lepšie vyhovovať aj užívateľom (hlavne sa nebude meniť licenčný kľúč tak často, keďže bude súčasťou súboru).
Cenu za 1 licenčný kľúč zatiaľ nemám ešte pevne stanovenú. Uvažujem predbežne o cene 5 Eur / 1 licenciu za predpokladu, že jeden súbor používa cca 90% užívateľov). Alebo je môj predpoklad chybný ?

Tak to zní velmi rozumně s tou databází a tento počin chválím. Tím se to elegantně celé vyřeší. Mě osobně ani ta cena 10 EUR neuráží, pokud to bude licencováno na databázový soubor.

Ve stávající licenční politice ale stále budu narážet na technický limit toho současného licenčního modelu. Sice dostanu 5 klíčů což je fajn, ale já celý adresář RQMoney synchronizuji spolu s databází přes zmíněny Google Drive což zřejmě vylučuje použití dvou legálně zakoupených klíčů, je to tak? Nebo mohu mít v té složce více klíčů a použije se ten, který zrovna bude na tom konrétním NB vyžadován?

Petr M. wrote:

Do této verze jsem kdykoliv otevřel naplánované platby, změnil údaje, uložil je, odešel z programu a při dalším spuštění tam byly údaje uložené tak, jak jsem je změnil.

Máš pravdu, do verzie 2.4.2 bolo možné zapísať zmeny v Plánovaných platbách do Plánovača dva údaje  - dátum a sumu. Ďalší údaj, ktorý bolo možné zmeniť, sa už neukladal (Popis). Nehovoriac už o ostatných poliach ako účet, kategória, osoba čo partner - tie program nedovolil ani opraviť pred zápisom.
Verzia 2.4.2 tieto polia povoľuje opraviť (pred zápisom) - ale ich neukladá (ako som vysvetľoval predtým).

Petr M. wrote:

Tak to zní velmi rozumně s tou databází a tento počin chválím. Tím se to elegantně celé vyřeší. Mě osobně ani ta cena 10 EUR neuráží, pokud to bude licencováno na databázový soubor.

Ve stávající licenční politice ale stále budu narážet na technický limit toho současného licenčního modelu. Sice dostanu 5 klíčů což je fajn, ale já celý adresář RQMoney synchronizuji spolu s databází přes zmíněny Google Drive což zřejmě vylučuje použití dvou legálně zakoupených klíčů, je to tak? Nebo mohu mít v té složce více klíčů a použije se ten, který zrovna bude na tom konrétním NB vyžadován?

Ak by Slavik nenamietal, mozem ti poslat spravu, ako bez zasahovania programu mozes pouzit aj cloud a synchronizaciu programu. A budes to mat plne prenositelne, kym sa doriesi licencna politika.

49 (edited by Petr M. 2019-11-07 17:04:12)

A je možné vrátit to tak, jak to bylo, aby se částka a datum opět ukládali aniž bych ty data rovnou zapsal?
Já takto totiž funguji již roky, mám v plánovači platby, které jsou plovoucí jak částkou tak datumem (kreditky apod.), abych na ně nezapoměl a teprve ve chvíli kdy se dozvím ty údaje si je v Naplánovaných platbách změním na ty reálné hodnoty (třeba několik dní, nebo týdnů dopředu) a pak už jen čekám, až přijde den D a zapíšu je a všechno mám takto v pořádku.
Teď ale tuto možnost nemám, což je pro mě po 10-ti letech krok dozadu a jeho ospravedlnění nevidím (nemyslím technicky, ale prakticky).

A je možné vrátit to tak, jak to bylo, aby se částka a datum opět ukládali aniž bych ty data rovnou zapsal?

Možné to je, pravdaže. Ide mi skôr o to, či nebude užívateľ zase z toho magor, že sa mu dve položky zapíšu a ostatné nie. smile