Topic: Verzia 2.3.3

Čo bude obsahovať verzia 2.3.3?
(v zátvorke uvádzam percento dokončenej práce)

Opravy:

• oprava filtra partnera (100 %)

• drobné opravy a vylepšenia (100 %)

Novinky:

• možnosť nastaviť v kalendári prvý deň v týždni (100 %)

• možnosť opraviť transakciu (príjmový alebo výdajov( na multi transakciu (100 %)

• možnosť opraviť názov poznámky v zozname Poznámok (100 %)

• plná podpora UTF8 (100 %)

• časová pečiatka transakcie (zobrazí sa história transakcie - dátum a čas pridania transakcie a poslednej opravy transakcie (0 %)

• zaheslovanie celej databázy pri jej zatvorení (aby sa databáza nedala čítať v bežných SQLite prehliadačoch) (100 %)

Zoznam budem priebežne aktualizovať.

Re: Verzia 2.3.3

Dnes som vydal tretiu (a poslednú) TESTOVACIU verziu 2.3.3. Ak žiadny užívateľ nenájde nejakú chybu, môžem vydať túto verziu ako stabilnú 30, novembra 2014.
Pretože táto verzia obsahuje celkom novú (a zatiaľ netestovanú) šifrovaciu funkciu, silne Vás varujem pred použitím s Vašou ostrou databázou. Použite na vlastné riziko (iba na zálohe Vašej databázy) !!!
Všetky novinky tejto verzie sú o príspevok vyššie.
Ďakujem vopred všetkým ochotným užívateľom za pomoc pri testovaní tejto verzie.
Odkaz na stiahnutie testovacej verzie.

3 (edited by loktibrad 2014-11-18 08:57:58)

Skusam to len tak zbezne. Zatial to sifrovanie, co som pozeral - v nastaveniach som zaskrtol sifrovat pri ukonceni.

Pridal som zaznam transakcie - je citatelny.
Pridal som zaznam do poznamky - je citatelny.

Textove udaje mozno bez problemov citat dalej.

Precitat je mozne aj den/hodinu ulozenia transakcie. Tu hodinu uklada s posunutym casom, nezodpovedajucim casu v PC.

loktibrad, neviem, ako si pozeral do databázy, či obyčajným textovým prehliadačom alebo nejakým SQLite manažérom.
Cez SQLite manažér by si nemal vidieť ani jeden text čitateľný.
Cez obyčajný textový prehliadač je možné vidieť len niektoré fragmenty záznamov (aj to len zrejme tie, ktoré boli z databázy vymazané - ale ešte nie fyzicky. Tie nemám ako zašifrovať). Je ešte možnosť zašifrovať to tak, že to žiadny SQLite manažér nerozpozná (to by už ale neboli možné žiadne zásahy zvonku).
Uvítam viac skúseností od iných užívateľov.

S tým posunom času máš pravdu, zápis času je podľa servera, ale pri zobrazení histórie už vidíš lokálny čas (na PC). Skúsim to ešte prerobiť, aby program zapisoval lokálny čas priamo do databázy.

Vďaka za pripomienky.

5 (edited by loktibrad 2014-11-20 11:53:33)

Pozeral som to textovym prehliadacom. Nahodil som novu transakciu, videl som jej datum a text. Tak isto som videl aj text, ked som nahodil novu poznamku. Dalo sa to bez problemov precitat. Nejednalo sa o vymazane udaje.

Vyskusam to este v prehliadaci SQL. Ale bezny uzivatel to v prvom rade skusi otvorit textovym prehliadacom, co je najjednoduchsie, ak je iba zvedavy, co sa da z toho vycitat.
---------------------
Skusal som to v prehliadaci SQL, tam je to sifrovane. Skusal som to v textovom editore a normalne sa daju tie texty precitat.

Ahoj Slávik, já bych to nechal šifrovat tak, aby to bylo zašifrované komplet.
Pokud má někdo potřebu se do databáze hrabat zvenku nějakými nástroji, tak ať nešifruje.

Ale šifrovaná data bych ocenil opravdu hodně.
Mimochode, na základě čeho se to šifruje, co slouží jako klíč? Vstupní heslo uživatele?

Tých kľúčov je tam viacero (vstupné heslo užívateľa je len jeden prvok z nich, aby to mal každý užívateľ zašifrované iným spôsobom, nie podľa jednotného algoritmu).

8 (edited by loktibrad 2014-11-21 12:33:34)

Slavik wrote:

Tých kľúčov je tam viacero (vstupné heslo užívateľa je len jeden prvok z nich, aby to mal každý užívateľ zašifrované iným spôsobom, nie podľa jednotného algoritmu).

To je dobry sposob.

Inak ma uz napadlo, tak ako sa to dalo urobit na nesifrovanej verzii, ze staci prepisat heslo a clovek by mal desifrovanu cudziu databazu....

Ak heslo je len castou kluca, potom by vymena, prepisanie hesla, nedesifrovalo databazu.

Divne je vsak, preco v databaze je to sifrovane, ked to nevidi SQL prehliadac, ale cez textovy prehliadac je to viditelne....  Akoby databaza uchovavala udaje v sifrovanej a desifrovanej podobe, ale tie desifrovane nejak tajne, ze sa nezobrazuju normalne.

Clovek zacina uvazovat, ci ten SQLite to ma ako recovery udaje, alebo je to tam z ineho dovodu, napr. pravneho na vymahanie udajov z rozhodnutia sudu.

Doteraz bola databáza iba zaheslovaná (bez šifrovania).
Začínam uvažovať, že ak bude databáza zašifrovaná (užívateľským heslom), tak potom už vôbec nie je potrebná doterajšia ochrana heslom. Po správnom zadaní hesla sa zašifrovaná databáza odšifruje a rovno otvorí.
Môže byť?

10 (edited by loktibrad 2014-11-23 14:51:57)

Ak by sa zrusil doterajsi model ukladania hesla, nebolo by to zle, pretoze aj bez znalosti hesla sa da otvorit zaheslovana databaza, prepisanim hesla.

Pouzivanie sifrovania s heslom, by bolo silnejsie a nebolo by jednoduche sa k datam dostat. Na druhu stranu, ak niekto vyuziva databazu ako podklad pre externy program, externe reporty, tento system mu to znemozni. Ibaze by v menu bola niekde moznost ako "nepouzivat sifrovanie" a databaza by tak bola pristupna externemu spracovaniu.

Celý víkend som strávil hľadaním nejakého kvalitného šifrovacieho mechanizmu (hash). Ono ani tak nie je problém nedostatku (tých šifier je na webe ozaj dostatok), problém bol skôr v mojej "zručnosti" implementovať to do programu. Podvečer sa mi to napokon podarilo, takže predsa len ešte vyjde jedna testovacia verzia (dúfam, že do 3 dní). Budem rád, ak mi túto kryptovaciu funkciu otestujete aj Vy (mne napodiv funguje) - hlavne na Linuxe či iOS.
Nastavím to v programe tak, že kto nebude používať šifrovanie, tomu bude platiť naďalej aktuálna ochrana "iba heslom" (s možnosťou čítania či práce s databázou externým SQLite manažérom. Zašifrovaná databáza nebude čitateľná zvonku, po zadaní hesla sa odšifruje a rovno sa otvorí (teda už nebude potrebné ešte raz potvrdiť heslom).

Ahoj Slávik,
tak jsem si to přečetl 3x, ale teď tedy opravdu nevím jak to bude.

Bude otevření aplikace a přístup k datům chráněn nějakým heslem, nebo ne?

Pokud jsem to dobře pochopil, tak chceš vstupní heslo úplně vypustit, ale co tedy zabrání komukoliv otevřít program a přečíst má data? Ale možná jsem to celé jen špatně pochopil.

Asi som sa zle vyjadril, ale posledná veta v mojom predošlom príspevku to hádam vysvetlí riadne (možno mala byť oddelená od predošlej vety):

Zašifrovaná databáza nebude čitateľná zvonku, po zadaní hesla sa odšifruje a rovno sa otvorí (teda už nebude potrebné ešte raz potvrdiť heslom).

Ahoj Slávik,
a po zadání jakého hesla? Současné heslo je nástroji pro přístup k DB čitelné, to tedy použít pro přístup nelze. Znamená  to, že heslo pro otevření programu bude taky nečitelné a zašifrované v databázi?
technicky si to totiž nedovedu představit, jak to bude fungovat.

15 (edited by loktibrad 2014-11-24 12:25:34)

Pokial to chapem spravne:

1/ doteraz bola databaza nesifrovana a heslo1 ulozene v databaze, dalo sa lahkro prepisat.
2/ testovacia verziaa bola taka ista, len Slavik pouzil nejake INTEGROVANE sifrovanie, aby bol text v databaze necitatelny. Pouzil nejaky osobny kluc, alebo osobne tajne heslo, nazvem ho heslo2.
3/ v novych a nezverejnenych verziach, bola metoda 2 upravena. Databaza bola zasifrovana, ale z neverejneho hesla2, urobil heslo2 sukromne, ktore bude moct definovat uzivatel. Pravdepodobne sa pouzije metoda heslo2+nejaky algoritmus a vysledkom je hash na overenie funkcnosti dat.
4/ v plane je nechat metodu 1 + metodu 3, aby mohli fungovat naraz. Pokial sa pouzije metoda 3, neni nutne vyuzivat uz heslo1 /pretoze sa pouzije heslo2/. Tak bude na uzivateloch, ktoru funkciu budu chciet vyuzivat. Napr. budu moct mat primitivne chranenu databazu s heslom1 a moznost citat a spracovavat ju externym programom, alebo vyuziju metodu3, kde to bude cele sifrovane.

Metoda 1, je funkcna zatial a nevylucuje vyuzivanie nejakeho sifrovaneho kontajnera, cim sa bezpecnost rapidne zvysuje a databaza je ohrozena aj v desifrovanom stave na virtualnom disku.

Metoda 3, po desifracii asi nebude na HDD, ani na virtualnom sifrovanom disku, len bude desifrovana v RAMke - otvorenom RQMoney ?

SLAVIK - ako dopadol test s textovym editorom? Vobec neni vidno ani tie podvojne textove casti, ktore boli inak cez SQL browser necitatelne ?
----------------------------
Osobne od dob zistenia struktury databazy, pouzivam externu metodu sifrovania pre metodu 1, takze osobne mi to az taky problem nerobi, ze databaza je nesifrovana. Jedine slabe miesto je prave to, ked to desifrujem externou metodou na cas, kedy nahadzujem data, alebo mozu ostat pozostatky niekde na HDD po vymazoch. Tie sa daju ciastocne riesit funkciami na bezpecne mazanie s prepisom udajov /wipe/.

Ked uz hovorime o bezpecnosti, neviem ako to RQ Money implemetuje, ale to mazanie a ukladanie dat je achylova pata viac programov. Idealne by bolo, keby na HDD mohla existovat iba sifrovana podobna, desifrovane iba v aplikacii v RAMke. Pri ulozeni by si to aplikacia najprv ukladala v RAMke ako zasifrovany celok, ktory by potom cely prenasala na HDD. Zabranilo by sa tak swapovaniu na HDD, kde mozu zostavat udaje po vymazoch.

loktibrad: chápu, ale kde a v jaké formě bude uloženo heslo2, kterým se bude databáze šifrovat a dešifrovat?

1) Užívateľ, ktorý si nezašifruje svoju databázu, bude fungovať po starom ako doteraz (žiadne šifrovanie textov, ani interné). Súbor RQM bude čitateľný v bežných SQLite manažéroch. Heslo pri otvorení databázy bude potrebné zadať (ako doteraz).

2) Užívateľ, ktorý si zašifruje svoju databázu (teda zaškrtne voľbu Šifrovať databázu), bude mať po zatvorení databázy svoj RQM súbor zašifrovaný (teda úplne nečitateľný - či už v textovom editore alebo SQLite manažéri). Heslo pri otvorení databázy bude potrebné zadať. Na zašifrovanie súboru použijem to isté heslo, ktoré doteraz užívateľ používal pre otvorenie súboru. To heslo predsa bude skryté vnútri SQLite databázy, takže ho nemá šancu nikto zvonku vidieť (a vedieť). Po otvorení databázy si môže užívateľ kedykoľvek svoje heslo zmeniť, následne sa nové heslo použije pri zatvorení databázy pre jej zašifrovanie.
Ja len musím trochu zmeniť vstup do programu (už sa program sám nespustí pri napísaní správneho hesla). Teraz bude musieť užívateľ napísané heslo ešte potvrdiť klávesom ENTER (až potom začne overovanie hesla). Snáď som to napísal zrozumiteľne. big_smile

Super, na to se těším.
Tato funkce pro mě konečně bude ten pravý důvod, proč si zaplatit za program wink

Díky Slávik

19 (edited by loktibrad 2014-11-24 15:47:38)

Petr M. wrote:

loktibrad: chápu, ale kde a v jaké formě bude uloženo heslo2, kterým se bude databáze šifrovat a dešifrovat?

Osobne si myslim, ze pri sifrovani neni nutne vobec heslo niekde ukladat a ak tak, iba docasne. Sucastou programu by bol sifrovaci algoritmus. Pokial sa pouzije heslo + sifrovaci algoritmus + overenie kontrolneho suctu, tak heslo neni nikde ulozene, neda sa ukradnut, ani prepisat /ak vynechame nejaky keylogger na odchytavanie klavesnice/.

Pri pouziti daneho hesla by doslo k desifracii programu a po overeni kontrolneho suctu, ci to sedi, by sa program spustil aj s databazou s desifrovanymi udajmi.
----------------------
SLAVIK:

a/ co sa mysli pod pojmom "sifrovat databazu" ? Bude sifrovana jej struktura, tak - ze ani nejaky SQL browser ju nedokaze otvorit /nie to este precitat.

b/ alebo budu iba sifrovane data v databaze - t.j., ze sql browser databazu otvori, uvidi jej strukturu, ale data-text v nej budu sifrovany, takze nebude normalne citatelna ?

c/sifrovanie predpokladam ostava premenlive, ze ten isty text s inym heslom, bude sifrovany inak ?

Ak by sifrovanie bolo rovnake, napr. pomocou rovnakeho kluca v programe a ukladalo by sa iba heslo a sifrovany text by bol vzdy rovnaky /na zaklade tajneho kluca ulozeneho nie v databaze, ale v programe/, bol by mozny utok na heslo jeho prepisanim v databaze.

loktibrad wrote:

a/ co sa mysli pod pojmom "sifrovat databazu" ? Bude sifrovana jej struktura, tak - ze ani nejaky SQL browser ju nedokaze otvorit /nie to este precitat.

áno.

c/sifrovanie predpokladam ostava premenlive, ze ten isty text s inym heslom, bude sifrovany inak ?

samozrejme.

K tomu ostatnému:
loktibrad, nie som odborník na programovanie a už vôbec nie na šifry (a zrejme už ani nebudem big_smile).
Je si treba však uvedomiť niekoľko skutočností:
a) za tých niekoľko dní, čo som študoval problematiku kryptovania súborov (či textu) som z viacerých strán počul, že "každá šifra je prelomiteľná"...
b) mnou použitá šifra v programe je dosť silná (môj odhad cca pre 99,95% užívateľov). Zvyšných 5 stotín by museli byť skutoční odborníci na šifry, ktorí
1) by sa najskôr museli dostať k databáze užívateľa
2) by museli poznať heslo k databáze (aby ju nemuseli prelamovať tzv. hrubou silou)
3) by museli mať značnú finančú odmenu ako protihodnotu, že strávili veľa času prelamovaním hesla nejakej nezaujímavej finančnej (poväčšine) súkromnej databázy

Môj názor je, že skutočný odborník na šifry má záujem o úplne iné údaje ako o nejaký nákup a predaj do domácnosti užívateľa z Hornej Marikovej. Viem, že aj menší podnikatelia používajú tento program, ale opäť si myslím, že ide o "nezaujímavú skupinu" z hľadiska finančnej návratnosti prelamovania hesla.

Skúsim testovaciu verziu vydať najneskôr v stredu, potom môžeš skúšať prelamovať heslo sebe i iným.  wink

21 (edited by loktibrad 2014-11-26 12:11:37)

SLAVIK:

Skúsim testovaciu verziu vydať najneskôr v stredu, potom môžeš skúšať prelamovať heslo sebe i iným

big_smile  big_smile  big_smile

Ako som pisal, mne je to v podstate jedno, pouzivam externe sifrovanie. Len ma pred niekolkymi mesiacmi prekvapilo, ked som vliezol do databazy, uvidel jej strukturu a dostal sa cez heslo jednoduchym trikom. Odvtedy som zacal pouzivat externe sifrovanie. Nikomu nehodlam pomahat v naburavani sa do programu, len chcem pomoct nejak vylepsit bezpecnost RQ Money.

Musim povedat, ze napriek tej absencii sifrovania, je to jediny program s ktorym som nadmieru spokojny a ktory som CHCEL A  S RADOSTOU KUPIL.  smile Keby som bol ucitel, tak to navrhnem v skolstve ako vyucbu noveho predmetu v ramci financnej gramotnosti  smile

Už len ten rozpočet a to bude bomba.

Už len ten rozpočet a to bude bomba.

To akože som teraz terorista? lol
Verím, že raz aj ten rozpočet spravím do programu. Len mi to už nejde tak rýchlo ako kedysi...

Mrzí ma, že som nestihol vydať testovaciu verziu s novým šifrovaním ako som plánoval.
Stihnem to vydať až cez víkend (keď mám viac voľného času), potrebujem tam doladiť aj ďalšie veci.

24 (edited by loktibrad 2014-11-27 15:16:57)

Mesacny rozpocet uz ladim v Exceli par mesiacov na peknu farebnu tabulku a pre tlac optimalizovanu v cierno-bielu. Ide to tam pekne s automatickym prepoctom dennej spotreby /aplikovane len na potraviny/ a vypoctom dna, kedy mozem ist na dalsi nakup. Funguje to perfektne. Cloveku to nahadzuje automaticku brzdu a dost sa to prejavilo v poklese vydavkoch, ked som fungoval na rozpocte, nie iba na evidencii.

Budem rad, ak by sa nejake napady z toho pouzili kludne i u noveho rozpoctu v RQ Money. Previazany rozpocet s evidenciou je urcite lepsi, nez tam duplicitne nahadzovat urcite data /sumare/.

Mesacny rozpocet vychadza iba z kategorii a ich sumarov. Neberie sa ako pevny, ale ako premenlivy. Lebo na zaklade premenlivosti sa daju aktualizovat jednotlive kategorie a hladat skryte rezervy. Zistil som, ze pevny rozpocet je na figu. VZDY to vychadza inak, nez si clovek naplanuje a preto som pristupil k aktualizacii rozpoctu po kazdom dni v ktorom bol robeny vydaj /pripadne aj po kazdom vydaji/.

Mojim cielom nebolo mat pekny graf, ze som si to naplanoval takto a vyslo to takto a ze som mal uspesnost planovania taku, onaku. Ale ze sa celkovy rozpocet podari dodrzat a neprekrocit.

Posledná testovacia verzia 2.3.3 je vydaná (odkaz na stiahnutie testovacej verzie).

1. upozornenie: Ak ste v predošlej testovacej verzii mali zapnuté šifrovanie (pri ukončení), je potrebné ho vypnúť predtým, než si stiahnete túto verziu. Pretože ide o úplne iný typ šifrovania, je potrebné mať pred otvorením súboru v tejto novej verzii databázu nezašifrovanú !!!

2. upozornenie: Použite len na zálohe Vašej databázy, nie na ostrej databáze!!!

Verím, že nový typ šifrovania sa Vám bude páčiť (a že s ním budete viac spokojní ako s predošlým typom šifrovania).
Snažil som sa opraviť všetky ohlásené chyby, zatiaľ mi to doma šlapalo bez problémov.