1 (edited by MartinezZ 2017-11-05 13:09:24)

Topic: Výpočet úroků na účtu

Zdravím. Jsem slabý matematik, takže bych docela uvítal nějakou funkci či řešení následujícího v RQ Money:

Mám dva běžné účty, úročí se ale oba najednou a úroky mi z banky chodí jako jedna suma jen na jeden hlavní běžný účet. Vzhledem  k tomu, že pro výpočet měsíčního úroku se počítá s tím, jak dlouho jaká částka na účtu byla a jestli jde o měsíc se 28, 29, 30 či 31 dny jsem prostě naprosto neschopen si zjistit, jaký úrok na kterém BÚ by byl, kdyby se neposílala společná suma jen na ten hlavní.

Bylo by fajn mít na tohle v RQM funkci pro ruční výpočet úroku. Ne automatiku, protože hodnoty za měsíc zadám třeba až dodatečně, ale abych si mohl např. vybrat v nastaveném účtu časové rozmezí a nechat si spočítat, jaký za něj byl úrok (a ideálně i daň z úročení). Do parametrů bych si asi údaje pro výpočet vepsal sám, protože ty se budou dost asi lišit, hlavně ten úrok.

Otázkou je, jak moc platí stále tohle, ale nemyslím, že by se to radikálně změnilo:
https://www.mesec.cz/clanky/jak-se-v-ba … aji-uroky/

Proč tohle, proboha, řeším? Jednoduše. Mám jeden svůj běžný a druhý společný účet a rád bych, aby na společný šly úroky z toho, co bylo/je společné. Účet je na mě, drahá polovička je disponent.

Co vy na to, místní guruové? smile

Martin

Re: Výpočet úroků na účtu

Obskurne vypocty bank s cielom oklamat klienta, neriesi domace uctovnictvo /RQ Money/. To neni jeho funkcia.

Riesenim je poziadat banku, aby uctovala uroky na kazdy ucet zvlast, alebo uvadzala vo vypise rozuctovanie. V opacnom pripade odporucam reklamovat, alebo vymenit banku. Su desiatky moznosti, ako si banka moze vymysliet podivne urocenie. Chciet nieco po programe, ktory na to neni ani urceny je zbytocne. Na podobne manualne vypocty sa najlepsie hodi tabulkovy procesor /Excel a jeho klony/.

O ake banky/ucty sa vlastne jedna ? Na beznom ucte su vo vacsine uroky limitne sa bliziace nule...

Myslím, že loktibrad to vystihol dobre. Viac k tomu nemám čo dodať. smile

AirBank. Při splnění triviálních podmínek platby kartou 1 procento do 100k.

OK, beru v potaz smile

MartinezZ wrote:

AirBank. Při splnění triviálních podmínek platby kartou 1 procento do 100k.

OK, beru v potaz smile

Co som sa u bank stretol s pasmovym urocenim, kde sa snazia klienta oklamat, tak to riesim nasledovne. Na takom ucte, drzim iba taku sumu, ktora sa tam oplati drzat.

Cize nad hranicu 100K by som tam uz peniaze nedrzal, ak nad touto hranicou uz je nezaujimavy urok.

Pri 1% uroceni p.a., pri 100K Kc, je to cca 1000 Kc rocne na HRUBOM uroku. Neviem kolko je dan v CZ, ale ak je 20 percent ako v SK, tak by to cinilo mesacny cisty urok okolo 69 Kc.

Imho je lepsie mat tam viac uctov /ak tam neni limit uctov na osobu - v opacnom pripade riesit cez ucty rodinnych prislusnikov/, ak tam ma mat clovek vyssiu sumu, alebo hladat ucet s lepsim zhodnotenim.

loktibrad, souhlasím, přesně tak to mám. Nemá smysl mít peníze na účtě, když je na nich naprosto nezajímavý, pokud nějaký, úrok smile