1 (edited by MartinezZ 2011-12-24 13:04:25)

Topic: Automatická záloha databáze

Zdravím,

prosím o zvážení zavedení možností automatické zálohy podobně jako u verze 1.3 a to tak, aby se při každém ukončení programu provedla záloha souboru databáze s datem a časem provedení zálohy, nikoliv pouze jako dva soubory OLD a NEW:

Tedy např.

20111203_211604_mojedb.rqm
20111303_201650_mojedb.rqm
.
.
.

namísto

mojedb.rqm.old
mojedb.rqm.new

Vyvarujeme se tak nepříjemnostem, kdy se nějak poškodí NEW, při dalším otevření začnu pátrat a RQM zavřu, čímž se mi přepíše i OLD a jsem v kelu. Mít možnost se vrátit i ke starším zálohám např. po dnech nebo i krocích, by mohlo leckomu zachránit nejen nervy.

Díky za zvážení.

Re: Automatická záloha databáze

OK, zvážim to.
Nestačilo by pridať ešte jeden archívny súbor? Koncovka mi teraz nenapadá, ale bolo by to niečo ešte staršie ako .old. smile

Jeden další archivní by teoreticky mohl stačit. Ale jsem trochu pesimista, takže při poškození NEW může někdo začít zmatkovat, takhle jednou, dvakrát otevře RQM ve víře, že se třeba tentokrát databáze načte v pořádku a opakovaným otevíráním a zavíráním se přepíše jak OLD tak i případné .OLD., .OLDER., .OLDEST., .ANCIENT. a další přípony starších záloh.

Při "mém" řešení by tak nebyl problém se vrátit třeba ke dvacet dní staré zálohované databázi. Samozřejmě v případě, že by uživatel tolik automatických záloh měl, což při těch pár kilobytech není problém.

Na druhou stranu chápu, že ten, kdo by tohle aktivně nekontroloval, by se mohl za pár let dostat do složky, která bude přetékat zálohami malých souborů.

---

Tohle řeším jen díky vlastní zkušenosti s RQM 1.3, kdy se mi něco podobného se souborem DB stalo a řešením byl až návrat na 14 dní starou zálohu DB (asi devět automaticky zazálohovaných souborů DB) a znovu doklikání chybějících novějších transakcí. Mít v tu dobu jen jeden soubor zálohy, nebo i dva, byl bych skutečně nahraný. Tenkrát za to mohla nějaká divná SW vada disku, takže ze strany RQM neovlivnitelné.

Dnes ráno som dokončil nový spôsob zálohovania, ktorý bude umožňovať nastaviť si počet zálohovaných súborov (od 1 do 20). Myslím si, že to bude bohato postačovať každému užívateľovi... smile
K tomu pribudla možnosť spýtať sa pred zálohovaním na vykonanie zálohy. V nedeľu by mohla vyjsť nová verzia s týmito vylepšeniami.

Doplnené neskôr: Nová verzia vyjde s najväčšou pravdepodobnosťou až 4. novembra 2012 (chcem tam ešte pridať zopár vylepšení), otestovať zálohovanie ale môžete už teraz na testovacej verzii.

Perfekt a díky moc!