Topic: Príprava verzia 2.1.1

Nie, netešte sa predčasne smile, zatiaľ verzia 2.1.1 nie je ešte hotová ani len spolovice. Aktuálne mám program statočne rozobraný (kvôli novej verzii programovaieho jazyka DelphiXE2). Cítim sa ako hodinár, ktorý rozobral asi polovicu súčiastok z budíka a teraz ich buď vymieňa za nové alebo ich leští a opravuje vylomené "zúbky", resp. vymieňa celé súkolia za nové.
Nové vývojové prostredie si však vyžiadalo aj svoju daň - z pôvodného cca 2 Mb EXE súboru je teraz už 4 Mb súbor (pri takmer nezmenenom kóde).

Kvôli veľkosti súboru mám však ďalšiu dilemu a chcem sa s Vami poradiť. Doteraz fungoval preklad programu do iných jazykov dosť primitívne (jednoduchý LNG súbor - je to vlastne textový súbor), ktorý sa po zmene jazyka načíta do programu a text sa priradí jednotlivým komponentám. Funguje to spoľahlivo, ale je s tým (pre mňa a prekladateľov) dosť driny správne napasovať riadky a komponenty. Dokonca pri nových verziách programu mám ďalší problém, lebo musím vždy čakať na prekladateľov, kým aj ten posledný mi nezašle LNG súbor a ja môžem vydať novú verziu. Naposledy som už ani nečakal na brazílsky preklad a vydal to bez neho (chlapík sa mi neozval vyše mesiaca).

Ide mi o to, že mám možnosť zapracovať do programu tzv. jazykový modul (program LangMan, autor Ing. Tomáš Halabala, Česká republika), ktorý je celkom šikovný a zvládne v podstate všetko, čo sa týka priradenia preloženého textu. Jeho nevýhodou je opäť skutočnosť, že sa EXE súbor ešte viac nafúkne o cca 2-3 Mb. Dokopy by to bolo už takmer 7 Mb EXE súbor.

Mne osobne to neprekáža (na rýchlosti spúšťania či práce s programom to vôbec nezbadať).  Práca hlavne s prekladom programu do iných jazykov by bola oveľa komfortnejšia a prehľadnejšia (myslím tým pre mňa ako autora či prekladateľov, ktorí mi s programom pomáhajú). Ak mi autor cudzieho jazyka nepošle aktuálnu jazykovú verziu, veľmi to nevadí, nové texty ostanú nepreložené.

Preto sa chcem opýtať, či by tých 7 Mb (pri dnešných objemoch iných programov) bolo až tak veľa pre bežného užívateľa (na stiahnutie, na rozbalenie, na prácu s pomalším počítačom a pod.). Budem vďačný každému názoru ...

Re: Príprava verzia 2.1.1

Slavomíre, osobně si myslím, že v dnešní době řešit zda má program 2 nebo 7Mb úplně zbytečné. Navíc to zvládnou spustit  v pohodě i starší stroje od Durona 900 nebo Athlona 1200. Něco staršího úž snad ani na normální práci nikdo nemůže používat.

Taky si myslím že dnes řešit nějaké to mega navíc je zbytečné. Pro mě osobně je důležitá rychlost a nezamrzání (to mě u některých programů dokáže vytočit), což RQ money splňuje na jedničku.

Chcem tiež vyjadriť názor a plne sa stotožňujem s predošlými príspevkami. Riešiť či 2 alebo 8 Mb je fakt asi to posledné. Nám sa to možno zdá jedno, ale ako vidieť, autorovi to asi až tak jedno nie je a preto sa pýta.  Ale poďme to toho ... som ZA.

Slavomire, presne jak pisi ostatni uzivatele, pro me 2 nebo 7 MB take nehraje roli. :-)
Pro me je dulezita rychlost, stabilita a hlavne prenositelnost, myslim tim portable verzi bez nutnosti instalace a zasahu do registru.
Doby 1,4 MB disket uz jsou zda se nenavratne pryc, takze “na velikosti nezalezi” :-)

Přesně tak. Velikost souboru 7 MB je stále ještě zanedbatelná, dokud se nebavíme o velikosti v řádech stovek MB tak bych to vůbec neřešil... smile
Jak už uvedli někteří přede mnou - hlavní je stabilita a rychlost.

Ahoj Slavomír,
připojuji se k předcházejícím diskutujícím. Zvětšení souboru exe na 7 MB nám nebude vadit.
Zdraví tě Miloslav.

Ďakujem všetkým za jednotný názor. smile
Ako som písal, mne osobne to nevadí, lebo na rýchlosti to nijak nebadám. Na druhej strane - doma používam 4-jadrovú nadupanú mašinku, preto to nemusí byť objektívne hľadisko.
Budem sa snažiť nezvyšovať veľmi megabajty, teoreticky (a dúfam že aj prakticky) môžem niektoré podprogramy z EXE presunúť do DLL (ešte som to nerobil, ale človek sa učí celý život). big_smile
Skúšal som pridať koláčový graf do programu. Výsledok? O 0,9 MB väčšie EXE. Takže sa blížim už k 8 MB EXE súboru. Tieto moderné programovacie jazyky nehľadia vôbec na nejaké tie megabajty (pri dnešných veľkostiach pevných diskov či USB kľúčov sa ani nedivím).
Takže skúsim zahrnúť do programu uvedený jazykový modul. Ešte raz ďakujem za spoluprácu.

Slavomir wrote:

Ďakujem všetkým za jednotný názor. smile
Ako som písal, mne osobne to nevadí, lebo na rýchlosti to nijak nebadám. Na druhej strane - doma používam 4-jadrovú nadupanú mašinku, preto to nemusí byť objektívne hľadisko.
Budem sa snažiť nezvyšovať veľmi megabajty, teoreticky (a dúfam že aj prakticky) môžem niektoré podprogramy z EXE presunúť do DLL (ešte som to nerobil, ale človek sa učí celý život). big_smile
Skúšal som pridať koláčový graf do programu. Výsledok? O 0,9 MB väčšie EXE. Takže sa blížim už k 8 MB EXE súboru. Tieto moderné programovacie jazyky nehľadia vôbec na nejaké tie megabajty (pri dnešných veľkostiach pevných diskov či USB kľúčov sa ani nedivím).
Takže skúsim zahrnúť do programu uvedený jazykový modul. Ešte raz ďakujem za spoluprácu.

Slavomíre, to MY děkujeme...  smile

taky se připojuji k názoru že bych to neřešil. jsou programy které zaberou několik GB na disku.
2 nebo 7 je fuk a na rychlost to mít vliv nemůže, to je otázka vnitřku programu, ne velikosti.
Takže s chutí do toho smile

Velikost souboru/instalace řešit až ve chvíli, kdy se půjde přes 100MB. 7, 8, 9, 20... na tom nesejde.

Do 20 MB je to podla uplne bezproblemove. Inak ten vystupny .exe subor je asi nespakovanyvany. Ja som teraz skusil pouzit UPX na rqMoney.exe v 2.1.0 a zmensilo mi velkost z 2MB na 680KB, takze je to na tebe mozes vyskusat aj vydat veriu kde bude spakovane .exe .... Ale osobne nemam velke skusenosti s pakovanym programov ....

Testovaciu verziu 2.1.1 môžete stiahnuť odtiaľto.

Moje pripomienky (prosím, čítajte pozorne):
1) Ide o prvú testovaciu verziu, môžu v nej byť ešte hrubé chyby. Prosím, nepoužívajte ju na prácu s Vašou ostrou databázou.
2) Ak sa už rozhodnete na TESTOVACIU prácu s Vašou databázou, robte to len s jej kópiou!!! Je veľká pravdepodobnosť, že sa ešte bude meniť štruktúra databázy, potom by Vám Vaša testovaná databáza nemusela fungovať v stabilnej verzii.
3) Program som vydal zatiaľ len v anglickej verzii. Je možné pridávať ďalšie jazyky, ale zatiaľ to nepovažujem za vhodné, ak sa bude meniť ešte niečo v programe počas testovania. Preto prosím, neprekladajte do svojho jazyka (i keď vyskúšať to je možné v Nastaveniach programu).
4. Ak natrafíte na nejaké chyby či nezrovnalosti (a môže ich byť naozaj ešte dosť), prosím, dajte mi vedieť čím skôr (e-mailom, alebo aj tu na fóre - aspoň budú ostatní užívatelia o nich vedieť). Vždy mi pomôže podrobný popis chyby, ešte lepší je náhľad obrazovky so zobrazenou či zvýraznenou chybou.
5. Z verzie 2.1.0 boli opravené viaceré chyby:

• neprístupný filter po zatvorení databázy

• kópia rozpočtu, ak suma bola s oddeľovačom tisícov

• zmena názvu meny (neprejavovala sa v účte)

• mnohé drobné iné chyby

6. Ďalšie moje pripomienky budem pridávať postupne.

Vopred ďakujem všetkým ochotným užívateľom za otestovanie programu.

Narýchlo som otestoval beta verziu na testovacej databáze. Nebudem písať, čo všetko sa mi zdalo na prvý pohľad OK a čo všetko fungovalo super (čo je fantastické), zmienim sa skôr len o detailíkoch na zmenu, ktoré ma napadli.

Toolbar panel.
Nedalo by sa tlačítko duplikovania existujúcej transakcie zaradiť za pridanie novej transakcie a pred editom transakcie?
Na prvý pohľad nepodstatná blbosť, ale ja používam túto funkciu veľmi často. Vytvorenie novej transakcie a vytvorenie novej transakcie duplikáciou z už existujúcej je podľa mňa veľmi blízke a za druhé, nebude susediť s tlačítkom vymazanie transakcie, čím sa minimalizuje riziko nechceného kliknutia na vymazanie.)

Exporty
Keby export do XLS ešte dával debetné sumy červeným textom (kreditné čiernym alebo modrým ako v RQM), tak by to bolo super

Drobotiny
Doplnenie verejných sviatkov: 1., 9.máj, 6.január,...?

P.S. Zväčšením veľkosti programu som nebadal absolútne žiaden problém, všetko šlapalo bleskurýchle.

Vďaka za dobré správy!
Dostal som podrobný test novej verzie aj z Holandska, až na pár drobností všetko funguje ako má.
Cca do dvoch týždňov by mohla vyjsť ostrá verzia (musím ešte zabezpečiť preklady do iných jazykov).

Ahoj Slavomír,
mých 3813 záznamů překlopilo z 1.3 opravdu bleskurychle a pracuje bez jediného problému. A to zkouším opravdu všechno možné i nemožné.  big_smile

Vďaka, Miloslav, za priaznivú správu.

Žiaľ, mne sa dnes podarilo objaviť jednu nepríjemnú chybu - ak užívateľ zmení čokoľvek vo filtri (napr. vyberie z ponuky jednu kategóriu alebo zmení osobu či druh), prestane fungovať v zozname transakcií zvislý posuvník (v hlavnom okne scrollbar vpravo hore). Testoval som to na WinXP. Príčinou je zrejme skin (???), večer to ešte otestujem na iných dvoch počítačoch. Ak by to tak bolo, budem musieť skin vyhodiť. sad
Budem rád, ak túto chybu otestujú aj iní užívatelia (a dajú mi o nej vedieť).

Slavomír, já tu chybu ne a ne objevit.

Chyba sa zrejme prejavuje len na XP. Skúšal som to aj na Win7 - tam to nerobí problémy.
Snáď pomôže obrázok:
1) zmena filtra
2) neprístupný posuvník transakcií vpravo (scrollbar)

http://www.rq.sk/temp/error.jpg

Ano je to tak, na mém XP Home se tato závada projevuje. Jinak je to ale bezva.
Zdravím tě. Miloslav.

Žiaľ, musím ten skin vypnúť. Bez neho sa chyba neprejavuje (a to je dôležité).
Zrejme ešte Delphi nemá všetko dobre spracované (tieto skiny sú v podstate novinka, tak možno preto).
Miloslav, vďaka za pomoc.

Ahoj Slavomir
Otestoval jsem novou verzi a nenašel jsem žádnou závadu.Šlapala bez sebemenšich problému

Přeji hezký den,
můžu potvrdit, že ve Win XP se závada projevuje. Ve Win Vista funguje bez problémů.

Ahoj Slavomir
Dnes jsem zkoušel export do pdf a upravu sloupcu.Našel jsem  jeden nedostate a to  je ten že při nastaveni sloupce Account na 5 mm je  vše vpořádku,v momeně kdy zadám 0 mm(tedy skrýt) se  list rozhodi  a nejde pořadně upravit, sloupec ID je bez problému a dalši jsem nezkoušel,ale zjistil jsem že to samé se vyskytuje i ve verzi 2.1.0

25 (edited by albertoto 2012-06-03 12:36:52)

Zdravim Slavomír,

potvrdzujem to, čo písali predchodcovia. Vo WinXP (aj virtualnom na OSX) sa popísaný problém s pravým posuvníkom vyskytuje. Dá sa to samozrejme obabrať tým, že kliknem do okna s transakciami a rolujem len šípkami nahor a nadol.  Na Win7 je to všeko bez problémov.